Julmarknad

800px-Gamla_stans_Julmarknad_2009cMässor är som sagt en utmärkt plats att få inspiration på och även en plats där du kan köpa produkter kopplade till ett visst område eller ämne. Du får här även chansen att möta andra människor som brinner lika mycket som dig för ämnet som mässan behandlar. Att besöka en marknad kan även det vara väldigt givande om du är intresserad av någonting speciellt, som kan förknippas med just den marknaden. Här kan du ofta köpa olika saker och ta del av underhållning för hela familjen.

Kring advent varje år brukar många städer anordna julmarknader där man kan köpa en hel del olika saker. Till största del brukar det handla om hantverk av olika slag som till exempel kan ge bort som julklappar, eller dekorera ditt hem i juletider. Även godsaker som förknippas med julen brukar finnas till försäljning, såsom knäck-klubbor, brända mandlar och andra sötsaker. Förutom att handla kan man på en marknad även spela på olika lotterier där man har chans att vinna olika saker. Det kan vara allt ifrån klassiska chokladhjul till spel där presentkort eller andra saker ligger i vinstpotten.

Det finns en del välkända julmarknader i Sverige som årligen besöks av tusentals människor. Skansen i Stockholm arrangerar varje år en julmarknad och likaså gör nöjesfältet Liseberg i Göteborg detta. Men det är inte bara i Sverige som julmarknader arrangeras. I andra storstäder i världen kan man besöka julmarknader i mycket större storlekar där du verkligen kommer in i ett riktigt jullandskap när du tar dig fram mellan alla stånd. Den allra första julmarknaden sägs till exempel vara den i Dresden, Tyskland som ännu idag lockar närmare 2 miljoner besökare varje år.